16 червня  ТРІЙЦЯ АБО ЗЕЛЕНА НЕДІЛЯ

Святкується Трійця — одне з найбільших свят після Різдва і Воскресіння Христового — на 50-ий день після Великодня, у неділю. Саме у цей день на апостолів зійшов Дух святий.

             Триденне свято пов’язане з Богоотцем (неділя), Богосином (понеділок), Богодухом Святим (вівторок).

          У центр храму в день Трійці — П’ятидесятниці виноситься ікона Святої Трійці у вигляді трьох ангелів, які з’явилися перед праотцем Авраамом, та ікона зішестя Святого Духа, де зображені вогненні язики над дванадцятьма апостолами, які сидять разом, оточуючи символічний образ космосу-світу. Це і є перший образ апостольської церкви.

   У день Трійці з часів раннього християнства храми та будинки прикрашаються свіжими зеленими гілками дерев. Напередодні Зеленої неділі, у суботу, що називалася клечаною, хату, подвір’я та господарські будівлі прикрашали клечанням — зеленими гілками дерев. Гілки встромляли в стріху, на воротах, біля вікон, за ікони. Підлогу або долівку в хаті встеляли запашними травами: осокою, любистком, м’ятою, пижмою, ласкавцями, лепехою.

          По клечання до лісу їхав старший родини . Клечання забирали в хату, на обори, стайні, хліви, несли в комори, клуні, на пасіку. На Зелені свята, як і після Великодня, провідували померлих родичів, могили яких обсипали клечаним зіллям. На кладовищі влаштовували панахиди.

           Зішестя Святого Духа це — наче вінець і завершенням викупительного подвигу Сина Божого. Тому саме це свято є достойним і радісним завершенням церковних торжеств на честь і славу Воскреслого Господа. Бо в дні Зішестя Святого Духа народжується Христова Церква.

 

Залишити відповідь